Utblick Oslo: ”Akademiska musikstudier är coolt”

Norska studenterna Fredrik Janghås, Rebecca Dolati och Henriette Berg vill skynda långsamt in i branschen.

Norska studenterna Fredrik Janghås, Rebecca Dolati och Henriette Berg vill skynda långsamt in i musikbranschen.

 

Rebecca Dolati, 19, är sångare och låtskrivare men drömmer varken om att göra blixtkarriär på Youtube eller att bli uppringd av någon demonproducent med rätt sorts kontakter.

– Jag vill ha en bred akademisk musikutbildning som ger mig många ben att stå på, säger hon

Institutionen för musikvetenskap på universitetet i Oslo har länge spottat ur sig duktiga musikakademiker av det ”klassiska” ämneshistoriska snittet. Därom vittnar många vetenskapliga publikationer och artiklar. På senare år har man gått från att vara en renodlad teoretisk miljö till en bred och modern musikutbildning som rymmer både ljudproduktion, instrumentalfördjupning och allmänakademiska kunskaper ibland annat filosofi och vetenskapshistoria. Merparten av studenterna har ambitioner om att ”arbeta praktiskt med musik i någon form”, berättar Rebecca Dolati, som läser sin andra termin på det treåriga bachelorprogrammet.

– Många spelar i band eller bildar band när de kommer hit. Det är en väldigt kreativ och tillåtande miljö även om studierna är krävande, säger hon.

Sigrid Aftret, 23, spelar i jazzkombon Milde Moses! och läser inriktningen mot komposition.

Sigrid Aftret, 23, spelar i jazzkombon Milde Moses! och läser inriktningen mot komposition på Universitetet i Oslo.

Enligt skolledningen är karriärvägarna flera med den nya allomfattande musikprofilen. På institutionens hemsida finns flera handfasta yrkestips till studenter som grubblar över framtiden: Musikjournalist, tonsättare, frilansmusiker och musiklärare är några möjliga yrkesbanor.

-Många tänker sig en framtid som innehåller lite av varje. Själv vill jag kunna undervisa samtidigt som jag jobbar med sången , säger Rebecca Dolati.

Finns det inte en motsättning mellan akademiska musikstudier och musikaliskt kreativitet?

-Nej, det upplever jag inte, det är ingen som tycker att det ocoolt eller icke-kreativt att plugga här. Tvärtom, faktiskt, det ger bara kredd att studera musikteori och samtidigt spela, säger låtskrivaren och sångaren Rebecca Dolati.