Simon spolade Tarantinodrömmen – blev byråproffs

När Simon Fältsjö sökte in till manusprogrammet var drömmen att få göra storslagna dramaproduktioner á la Bergman och Tarantino. I dag är han reklamfilmsproducent – och stortrivs.

Vi blev nyfikna och ringde upp.

Hej Simon, läget?

Simon Fältsjö tog examen på manusprogrammet för film och TV 2016.

– Hallå! Läget är utmärkt: fredag, sol och Trädgårn öppnar ikväll. Inget att klaga på.

Det har gått två år sedan du tog din examen på manusprogrammet – vad har du gjort under tiden?

– När jag tog examen flyttade jag till Stockholm där jag fortsatte jobba på produktionsbyrån Chimney. Jag började hos dem redan i slutet av tvåan, då som scenografiassistent, när de hade en inhouse-produktion i Insjön. Perfekt för en jobbglad och fattig student. Jag stannade hos Chimney i sammanlagt lite mer än två år som produktionsledare innan jag hoppade skepp och började på strategibyrån Seventy där jag sitter nu som filmproducent. Det känns som två veckor sen examen men samtidigt som ungefär två tusen år.

Vad var den största omställningen med att gå från studentliv till arbetsliv, tycker du?

– Jag skulle nog vilja säga att det handlar om den egna prestationen. Jag trodde jag visste vad prestationsångest var för något när jag pluggade, men när jag fick min första fasta anställning nådde den nya höjder. Det kan vara påfrestande men också drivande, det handlar om balans tror jag. Det är också såklart något som avtar med rutinen. Men jag tror samtidigt att så fort man blir för bekväm presterar man sämre. Så ja, balans.

Hur trivs du med att vara i byråsvängen?

– Byrålivet är verkligen fantastiskt. Det är inte riktigt vad jag hade som mål när jag började plugga i Falun som manusstudent. Då skulle jag bli nästa Tarantino alt Bergman som alla andra. Men jag började med reklam och insåg att jag hellre gör 10 filmer om året än en film vart tionde år i dramavärlden. Att berätta något på 15, 20 eller 30 sekunder som engagerar, inspirerar och skapar intresse är betydligt svårare och roligare än jag trodde.

Hur kan en ”normal” arbetsdag se ut för dig just nu?

– Det roliga med den här branschen är att inget är normalt. Ena dagen kan jag sitta med världens tråkigaste kvittoredovisning och veckan därpå står jag i New York och intervjuar någon snubbe om varför hans start up blev så framgångsrikt. Det är precis därför jag sysslar med det här. Oförutsägbarheten, resorna, människorna och variationen.

Vilken nytta har du av dina manuskunskaper i jobbet, tycker du?   

– Jag har nytta av dem varje dag. Inte bara när jag själv skriver manus till projekt vi har utan också för att ha en helhetsbild och kunskap om storytelling och filmskapande i stort. Att ha en bred kunskap om hela processen, ax till limpa, är den absolut viktigaste egenskapen hos en producent skulle jag påstå.

Hur skulle ett drömuppdrag i film- och tevebranschen se ut för dig just nu?

– Att få producera Amazon’s nya serie om Sagan om Ringen hade inte varit skittråkigt.

Stort lycka till på…Amazon, då!

– Ha-ha, tack & bock!