TubeTech EM1A

equalizer

Historia

TubeTech som konstrueras och tillverkas av det danska företaget Lydkraft  grundades 1977. Deras TubeTech-produkter med den karaktäristiskt blåa färgen återfinns i många av de finaste studiorna världen över. Det här är vad man brukar kalla ”high-end” och priset är också satt därefter. Det finns många TubeTech-fans ute i världen som prisar dessa blåa ljudapparater väldigt högt. Är då TubeTech det bästa som finns i studiovärlden kan man då fråga sig? Det låter nästan så… Med ett vetenskapligt förhållningssätt så vet ni redan att den frågan har många olika svar. Fråga tio olika ljudtekniker och musikproducenter om deras favoritpreamp, kompressor eller EQ och du får tio olika svar. Det vi kan säga är hur som helst att TubeTech utgör ytterligare en färg i våran palett av verktyg i studion (både ljudligt och bildligt talat).

”EM1A”

TubeTech’s EM1A är en rörbaserad så kallad passiv equalizer som är TubeTech’s variant av Pultec’s klassiska EQ-design från tidigt 50-tal. Läs gärna mer om Pultec-EQn på egen hand. Ljudet är precis som dess föregångare mjukt och klarar av stora EQ-förändringar utan att låta onaturlig, vilket är lite av fördelarna med passiv EQ-design. Passiv EQ-design kännetecknas av att ett frekvensband tekniskt sett boostas genom att andra frekvenser försvagas där den totala signalen sedan förstärks.Soundet 

Det som gör att TubeTech avviker lite från övrig apparatur som jag har gått igenom är att alla deras produkter är rörbaserade (vilket också hörs på namnet). Det finns en stor hype kring rör och den värme som rören sägs ge. Rörutrustning kan ge ett väldigt ”varmt ljud” men kan också vara åt det mer neutrala hållet. Faktum är att TubeTech’s produkter brukar beskrivas av många just som relativt neutrala. Vill man har ett kraftigt färgat ”tube sound” så är TubeTech kanske inte det rätta valet även fast ljudet helt klart påverkas av rören i signalkedjan. Viktigt att påpeka att nu pratar jag inte alls om kvalité på något sätt., utan kort och gott olika sound. Lite efterforskning ger att TubeTech-soundet kan beskrivas som mjukt med en liten färgning av rören. Vill du veta mer om rörens funktion i en elektrisk krets så uppmanar jag dig att läsa mer om det på egen hand.

Funktioner

TubeTech EM1A fungerar som en klassisk Pultec-EQ, så förstår man det konceptet så känns enheten direkt väldigt bekant. Jag rekommenderar dig varmt att du läser in dig på hur en sådan eq fungerar. Dom fem översta vridreglagen justerar high-bandet vilka är uppdelade på två olika sektioner, ett för att cut’a frekvenser och ett för att boosta. Cut-bandet är ett shelving-band medan boost-bandet är ett peak-filter. De två översta reglagen ställer mängden cut och frekvens medan de tre nästkommande ställer mängden boost, frekvens och Q-värde. De tre sista rattarna justerar low-bandet som faktiskt består att två stycken low shelving-filter, ett för att boosta och ett för  att cut’a. Viktigt att veta gällande low-bandet hos en Pultec-EQ är att man kan boosta och cut’a vid samma frekvens samtidigt, vilket kanske låter lite kontraproduktivt. Sanningen är dock att det i själva verket inte sker vid exakt samma frekvens. Cut’en hamnar något högre i frekvens än boosten vilket ger en kurva som ökar de lägsta frekvenserna för att sedan skära ur strax över den frekvensen. Detta förutsätter alltså att både boost och cut används samtidigt. Ett klassiskt trick är att skicka en bastrumma genom en Pultec-EQ och boosta samt cut’a samtidigt vid någon av de lägre frekvensinställningarna – ganska mycket om så krävs – vilket ger ordentligt med botten men samtidigt så blir man av med de högre basfrekvenserna som kan upplevas lite ”boxy” eller ”lådiga”. Rekommenderas varmt att testa!