SSL 611EQ

equalizer

Historia

SSL är nästa företag på listan som du bör känna till tillammans med Neve och API. SSL är en förkortning av ”Solid State Logic” och är precis som Neve ett brittiskt företag och grundades 1969. Även SSL är aktiva idag och ett av de stora företagen som levererar high-end ljudutrustning för inspelningsstudios, broadcast och liveljudssammanhang. Precis som Neve och API så är SSL historiskt sett berömda för sina mixerbord som många än idag anser vara några av de allra bästa genom tiderna.

”611EQ”

SSL 611EQ är är en fyrbands parametrisk equalizer. En av de saker som gjort SSL-borden så berömda och populära är just deras equalizers. Ljudmässigt så kan dom beskrivas som väldigt distinkta och det är ingen slump att många mixtekniker gillar att mixa stora produktioner på SSL-mixerbord. Anledningen till detta är att SSL-borden generellt är bra på att få många kanaler i en mix att samsas tillsammans, mycket tack var mixerbordens EQ som är bra på att skulptera och forma om ljudet. Åtskilliga  pop- och rock-hits under de senaste tre decennierna har mixats på något av SSL’s mixerbord. Som jämförelse så har jag hört och läst renommerade ljudtekniker säga att som jämförelse har dom ibland haft svårt att få en stor mix att rymmas på ett Neve-mixerbord (som är lite av SSL’s motsvarighet) då ljudet hos ett Neve-mixerbord är för stort och svulstigt (vilket ju är lite av Neve’s kännetecken) och varje enskilt ljud helt enkelt tog för mycket plats i mixen.

Soundet

De äldre SSL-borden brukar beskrivas ha ett lite grynigt sound, som också kunde bli lite åt det aggressiva hållet vid mer extrema inställningar. Dom nyare SSL-modellerna har dock ett renare sound, även fast det jämförelsevis går att hitta ljudutrustning som har ett ännu mer transparent ljud.

Funktioner 

SSL 611EQ består av fyra band. Ett high och ett low shelving-band med ställbara frekvenser men som också är omställbara till peak-filter (för att vara mer exakt, bell-filter eftersom q-värdena är relativt breda). Bell-läget aktiveras med knappar för varje band med samma namn.

De två återstående banden är två helparametriska peak-filter med både ställbara frekvenser och q-värden.

Knappen vid namn ”BLK” kräver en förklaring. Den byter mellan två generella EQ-kurvor som gäller för EQns samtliga frekvensband. BLK-knappen som står för ”Black” aktiverar alltså EQ-kurvor som SSL kallar för just Black. När BLK-knappen inte är intryckt så används dom så kallade ”Brown”-kurvorna. Om ni vill veta mer i detalj hur dessa kurvor skiljer sig så hänvisar jag till tillverkarens manual. Slutligen finns en knapp märkt ”IN” för att slå på eller av hela EQn.

Ljudexempel