...
1/10 Ny deadline för bidrag

DAVAMOT audiovisuellt symposium, audiovisuell festival, utställning och filmfestival har alla en ny deadline för bidrag den 1 oktober 2022.

...
Nya byggnationer med mindre klimatavtryck

Thomas Jungell, som är företagsdoktorand i miljövetenskap ska försöka ge svar på vilka material som är minst klimatbelastande och bör användas vid byggnation av flerbostadshus. Som företagsdoktorand är han anställd på ett företag, i det här fallet på Kopparstaden, Falu kommuns allmännyttiga bostadsbolag, men sitter även på Högskolan Dalarna en del av tiden.

Ett mer klimatsmart kvarter blir Kopparstadens nästa byggnation i den nya stadsdelen Surbrunnshagen. Kvarteret består av sju flerbostadshus och alla hus ska byggas med en stomme av korslimmat trä utom ett, som byggs med klimatförbättrad betong.

– Genom livscykelanalys räknar jag på klimatbelastningen för att bland annat jämföra olika utformningar av byggnader, olika material och produkter. Naturligtvis kommer jag i detta arbete analysera klimateffekten och skillnaden av att bygga hus i trä kontra hus i betong, säger Thomas Jungell.

Mycket talar för att trä är ett klimatsmart byggmaterial, men samtidigt finns det många saker att ta hänsyn till när det gäller att bygga hållbart när avsikten är att det som byggs ska finnas kvar i minst 100 år.

– Det mest intressanta med kvarteret är att vi har försökt ta klimatsmarta beslut och att vi kommer följa upp och analysera utfallet i många år framöver, säger Kopparstadens byggprojektledare Jesper Nordin.

...
600 studenter firade sin examen

Det var många som ville delta i avslutningsceremonin och för att säkerställa att alla studenter, deras vänner och familjer skulle kunna komma delades ceremonin upp i två. På programmet stod bland annat tal från rektor Martin Norsell och kårordförande Johanna Strickert samt musik från Bjursåsfödde artisten Broder Henrik Rapp.

Under dagen grattades studenterna från samtliga av högskolans institutioner och de fick några inspirerande ord för framtiden från de tidigare studenterna Anders Storman och Linda Forsell Asp.

– Kunskapen, vännerna och kontakterna som ni har fått under studietiden kommer att hjälpa er på era resor – era äventyr. Livet är ett livslångt lärande! Glöm inte att dela den kunskapen och hjälpa andra under er resa. Grattis till er alla! sa Anders Storman i sitt tal till studenterna.

...
Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson besökte högskolan

Temat för besöket var regionens industrietableringar, med fokus på möjligheter och utmaningar kopplade till detta.

 – I takt med att nyetableringarna ökar i regionen är kompetensbehovet inom flera områden stort, här kan högskolan bidra med utbildningsmöjligheter och kompetensförsörjning på många olika sätt. Genom att samverka med kommunen och länets företag i såväl utbildning som forskning bidrar vi till kunskapsutveckling och samhällsnytta på många olika sätt, vilket näringsministern också fick ta del av vid dagens besök, säger Martin Norsell.

Ministern tillsammans med representanter för Borlänge kommun fick även en visning av sollaboratoriet under guidning av studenterna Shiva Kamalinejad och Rana Abdelmageed, som båda studerar Solenergiteknik, Marieke Rynoson från Energieffektivt byggande och Anton Federov från Energiprogrammet.

Besöket var en del av näringsministerns rundresa i Dalarna för samtal hos en rad företag, Svensk Näringsliv samt fackliga företrädare i länet. Vid besöket deltog även Maria Jansdotter Samuelsson, vicerektor hållbar utveckling och samverkan, Jonas Tosteby, vicerektor utbildning och Johanna Strickert, ordförande Dalarnas studentkår.

...
Ny studie om ADHD-diagnos väcker frågor

Rastlösa och ofokuserade elever är ett område som tar stora resurser i anspråk, både för lärare, lärarutbildare och forskare med syftet att hitta former för att hantera överaktivitet, brist på impulskontroll och koncentrationssvårigheter. En ny studie från Högskolan Dalarna, Uppsala universitet och Karolinska Institutet väcker frågor om elever med ADHD, deras förutsättningar och skolans undervisning.

– Vi har identifierat vilka objektiva förutsättningar som finns för diagnostisering av ADHD. Studiens centrala budskap är att låg socioekonomiskt status är en starkt bidragande orsak till att en individ får diagnosen ADHD, men ADHD är i sig inte en orsak till lågt socioekonomiskt status, inklusive låg skolprestation. Intelligens förefaller inte vara någon orsak till eller verkan av en ADHD-diagnos. Socioekonomisk bakgrund handlar bland annat om inkomst och utbildningsnivå, säger Madeleine Michaëlsson, universitetslektor i pedagogiskt arbete vid Högskolan Dalarna

Uppmärksamhetssvårigheter, hyperaktivitet och bristande impulskontroll utgör grunden för de centrala delarna i ADHD (Attention-deficit hyperactivity disorder). Tidigare forskning har visat samband mellan ADHD och lägre socioekonomisk status samt ADHD och intelligensnivå. Syftet med den här studien har varit att undersöka riktningen och styrkan i dessa samband.

– Den här forskningen är viktig eftersom den bidrar med kunskap om elevernas förutsättningar, eller mer specifikt, att det inte är fel på elever med koncentrationssvårigheter och att det finns möjligheter att ge dem verktyg för att ta till sig det som skolan har att erbjuda, Madeleine Michaëlsson.

...
En komplex omställning som ställer krav på både vårdpersonal och patienter

I en ny avhandling har Helena Fridberg följt och studerat hur omställningen till en mer personcentrerad vård sker som en del av det vanliga arbetet i Region Dalarna.

Personcentrerad vård innebär att se personen bakom patienten och sträva efter att tillsammans komma överens om hur vården ska planeras och läggas upp utifrån den enskilda personens förutsättningar och önskemål.

Målet är att sträva efter ett meningsfullt liv för varje individ. Att se personen bakom en patient innebär också att se patienter som kompetenta och med expertis om sitt eget liv med sin sjukdom och med förmåga att med anpassat stöd vara mer delaktigt och ta större ansvar för sin vård och behandling. Det innebär många gånger att invanda hierarkier utmanas och att nya sätt för patienter och personal att relatera till varandra behöver utvecklas.

...
FILMFESTIVAL 26 november

Dalarna och Falun är historiskt viktiga för svensk film och hela produktionskedja för film, från manuskript till klippning, utgör en väsentlig del av DAVA-miljön. Hållbar utveckling inom filmen, ekologisk, social och ekonomis. Vi bjuder på en hel dags filmfestival, med dokumentärfilm, kortfilm och spelfilm och paneldiskussioner med regissörer, manusförfattare och filmforskare.

Vi bjuder in potentiella bidragsgivare att skicka in en film före den 1 oktober.

...
AUDIOVISUELL MUSIKFESTIVAL 25 november

Under kvällarna fram till mitten av natten kommer vi att ha en Audiovisuell musikfestival på Kulturföreningen Magasinet i Falun med både artistiska och akademiska bidrag. Vi bjuder in potentiella bidragsgivare att skicka in bidrag före den 1 oktober.

...
SYMPOSIUM 25 november

Samspel mellan konsten, forskningen och ljudet och det visuella. Symposiet diskuterar vad som kännetecknar forskning, utbildning och praktik av audiovisuella studier, både nu och i framtiden. De forskningsområden som kan beskrivas med adjektivet audiovisuella förgrenar sig ut i en lång rad olika områden, inom humaniora, konst och teknik. Audiovisuella studier befinner sig i skärningspunkten mellan tvärvetenskaplig forskning om audiovisualitet, konstnärlig forskning och konkret medieproduktion. Vi bjuder in potentiella bidragsgivare att skicka in ett sammandrag före den 1 oktober. Författare till ett accepterat förslag uppmanas att lämna in en artikel som diskuteras i symposiet och som publiceras i online-proceedings (peer- review) eller specialutvåga för tidskrift.


Call for Extended Abstracts

The DAVAMOT Audiovisual Symposium explores what characterises the research, education and practice of audiovisual studies. Research areas described with the adjective audiovisual sprawl into a wide range of areas, in the humanities, social sciences, arts and technology. The term describes a phenomenon that combines image and sound, such as film, computer games, video art, and writing for the screen and audio. Despite the impact of audiovisual products and services on society, the field of audiovisual studies remains under-developed.

The DAVAMOT Audiovisual Symposium invites contributions – both extended abstracts and works – from scholar, artistic, or scientific studies on the audiovisual phenomenon, this includes related academic disciplines such as film studies, poetics of screenwriting and screenplays, musicology, music, visual arts, performing arts, design, cultural studies, organisation, marketing, informatics, media technology, audio design, and interaction design including new audiovisual instruments for musical expressions. The symposium resides in the intersection of interdisciplinary research on audiovisuality.

We hereby invite you to contribute to the symposium with an extended abstract, three to five pages including the references or 1 500 – 2 000 words, before the 1st of October 2022 (1/10-2022)

Submit your contribution to  <davasymposium@du.se> In conjunction with the extended abstract you may contribute works to the exhibition (25–26th November) <davaexhibition@du.se>, the audiovisual music festival (25th November) <davafestival@du.se>, and the film festival (26th November) <davafilmfestival@du.se>, and. Please indicate which extended abstract your work is coupled with.

Authors of accepted proposal can resubmit revised texts after the symposium for a peer–reviewed online publication.

...
UTSTÄLLNING 25-26 november

Under hela DAVAMOT kommer vi att visa en utställning med audiovisuella installationer i Mediehuset. Vi inbjuder potentiella bidragsgivare att skicka in ett konstverk och installationer före 1 sep.