Focusrite ISA 828

preamp

Historia

Focusrite är ett företag som figurerar mycket i modern tid tack vare deras populära ljudkort. Detta brittiska företag har dock funnits sedan 1985 och grundades faktiskt av vår numer bekante Rupert Neve (se dokumentet om Neve 1073LB). Focusrite’s första uppdrag var att designa utbyggnader av ett specialbyggt Neve-mixerbord som hade tillverkats åt den brittiske producenten Sir George Martin i Air Studios. Resultatet av arbetet blev Focusrite’s ” Input Signal Amplifier” eller ”ISA”.

”ISA 828”

Ruperts ISA-design lever kvar än idag och Focusrite säljer fortfarande ISA-produkterna i en rad olika format, bl.a. som en åttakanals rackpreamp kallad ISA 828. Soundet

Hur låter en Focusrite ISA jämfört med Neve och API? Man skulle kunna tro att ISA-soundet är ungefär som Neve-soundet p.g.a. dess historia, och visst påminner dom om varandra men en ISA-preamp låter mer neutral, mindre färgad än Neve. Jag skulle säga att ljudet är öppnare och mindre betonat i mellanregistret, men mjukare och mindre ”in your face” än API. En intressant detalj är att det sitter transformatorer från svenska Lundahl i ISA-enheterna, av många ansedd som en av världens bästa transformatortillverkare.

Funktioner 

Längst upp på enheten finns ”Gain”-reglaget som jobbar i steg om 10 dB. Nästa reglage är ”Trim” som finjusterar gain-nivån i mindre intervaller. Knappen som är märkt ”Z In” väljer ingångsimpedans. Läs gärna på mer om impedans på egen hand och hur den parametern kan påverka signalen. Knappen ”Input” väljer signaltyp mellan mikrofon, line och instrument. Det sista alternativet, ”Instrument” finns endast för de fyra första kanalerna. Instrumentingångarna (tele-kontakterna) för dessa kanaler är placerade längst till väster på enhetens framsida.

Varje kanal på enheten har fem stycken knappar på vänster sida. Den översta som är märkt ”30-60” fungerar på samma sätt som det sista gain-spannet gör på en Neve 1073, dvs växlar upp preampen till högre gain-värden. Knappen som är märkt ”+48V” slår av och på fantommatningen. Nästa i ordningen är ”Phase” som vänder polariteten på signalen. Knappen ”HPF” aktiverar ett fast highpass-filter på 75Hz (18 dB per oktav). Slutligen så aktiverar knappen ”Insert” enhetens inbyggda insert-punkt i signalkedjan. Denna berör dock inte er eftersom preampen är inkopplad till en patchbay vilket gör att andra enheter kan kopplas in i signalkedjan via patchen.