Daking MicPre 500

preamp

Historia

Daking började tillverka ljudutrustning på 90-talet som ett direkt behov av utrustning riktad mot den semiprofessionella marknaden. Deras affärsidé var att erbjuda produkter som baserades på samma design som de klassiska märkena som Neve och API, men mer riktad till mindre studios och med en lite lägre prislapp. Dock så ska inte Daking förknippas med lågbudgetutrustning, Daking håller hög kvalité med en konstruktion som är hämtad från den professionella marknaden, men utan den höga prislappen som så kallad ”high-end”-utrustning ofta förknippas med. Var någonstans kompromissen ligger (om det finns någon) lämnar jag dock till er att ta ställning till.

”MicPre 500”

Daking MicPre 500 är en preamp med ställbart high pass-filter. Konstruktionen är hämtad från Daking’s rackenheter och lätt omkonstruerad för att passa i 500-formatet.

Soundet

Ljudmässigt så är Dakings sound öppet och tydligt med snabb transientrespons. Hur diskanten låter är något av ett kännetecken hos Daking, aningen framträdande men utan att vara alltför hård och vass. Daking är precis som API lite ”in your face” men inte riktigt på det sättet som API kan vara utan lite ”snällare” tycker jag personligen.

Funktioner 

Längst upp på Daking MicPre 500 finns själva gain-reglaget. En mätare för signalnivån finns till höger. Nästa reglage justerar ett ställbart highpass-filter. Knapparna som sitter under highpass-filtret är ganska självförklarande. Första knappen är för fantommatning, andra för att dämpa signalen (innan signalen förstärks av preampen) vilket görs med med -20 db ifall att signalen styr över, och nästa är för att vända signalens polaritet. Den sista aktiverar instrumentingången på enhetens framsida (i form av ett tele-jack) där man exempelvis kan så kallat line’a instrument med instrumentutgång såsom en elbas eller liknande.