API 3124

preamp

Historia

Om Neve är ett av dom företag man bör känna till så är definitivt API ett av de andra. Neve och API är på många sätt varandras motsvarigheter. Neve är brittiskt medan API är amerikanskt. Neve är dovare medan API är ljusare till ljudkaraktären. Mer om det senare. API grundades 1968 och började tillverka professionella mixerbord i början av 70-talet baserade på transistorteknik, faktiskt precis som Neve. API finns även dom i allra högsta grad kvar idag och är ett av dom största företagen inom high-end inspelningsutrustning precis som sin brittiska kollega.

”3124”

API 3124 är en mikrofonpreamp baserad på den klassiska API 312-modulen som lanserades i API’s mixerbord i början av 70-talet. Precis som Neve 1073 så är API 312-modulen oerhört populär och en av dom preamps som alltid nämns i artiklar och internetforum när det kommer till att räkna upp utrustning som ”du måste känna till”. API 3124 är en fyrkanals rackreamp innehållande fyra stycken 312-moduler. Värt att nämna är också att 312 finns som 500-modul, vilket faktiskt är det format som rent fysiskt är mest likt det modulbaserade originalet som fanns i API’s tidiga mixerbord. Soundet

Hur låter en API-preamp då? Som jag skrev så är Neve och API lite av varandras motsvarigheter vilket också gäller rent ljudmässigt. Om Neve är mjukt, lite långsamt gällande transienterna så är API’s ljud rappt och kan beskrivas som ”punchigt” och kan ibland dra åt det aggressiva hållet. API-soundet är också ganska mellanregister-betonat men till skillnad från Neve så ligger tyngdpunkten högre upp i frekvens vilket tillsammans med den snabba transientresponsen förklarar det lite aggressiva soundet.

Personligen så tycker jag inte att en API-preamp är riktigt lika mångsidigt som en Neve men det finns många ljudtekniker och producenter som inte alls skulle hålla med. Ibland kan jag känna att en API-apparat gör ljudet lite väl punchigt eller rent av aggressivt för att passa till allt. Återigen, min personliga åsikt är att Neve funkar till det mesta även om det finns andra alternativ som kanske skulle ha fungerat bättre, medan API mer är en så kallad ”hit or miss”. Två instrument som är lite av API’s signum är trummor och elgitarr då dess lite ”in your face”-soundet kan passa bra för bland annat dom instrumenten. Men som sagt, ljudkaraktären det kan passa till det mesta lite beroende på övriga element i signalkedjan. Bilda din egen uppfattning!

Funktioner

Först och främst finns ett vridreglage för att ställa preampens gain. Därefter en knapp för att vända signalens polaritet, sedan fantommatning av och på, efter det dämpning av signalen med 20 dB om signalen styr över vid minsta möjliga gain-nivå. Slutligen  finns en knapp för att välja om preampen ska vara i mick-läge (intryckt knapp) eller instrument-läge vilket innebär att man tar signalen från enhetens tele-ingång på framsidan. En mätare för signalstyrkan finns också.