Kajsa Granlund: Att skriva manus är teamwork

Myten om den ensamma diktaren på kammaren är förlegad, enligt Kajsa Granlund, avgångsstudent på manusprogrammet.

IMG_2329

Kajsa Granlund ska göra sin praktik på SVT Drama i Göteborg. Hon ska skriva lektörsutlåtanden på insända manus.

I veckan redovisade manustreorna sina examensarbeten för bedömargruppen. I onsdags kväll visade de upp sina alster för en nyfiken publik på Expo i mediehuset. Kajsa Granlund hade arrangerat en bildsvit som förde tankarna till ledmotivet i hennes novellfilmsmanus ”Lika barn leka bäst”. Det var bilder på mörk skog i Norrbotten.

– Jag kommer från Luleå och det var viktigt för mig att handlingen i filmen skulle utspela sig i den trakten.

Berättelsen handlar om en utsatt pojke som i sitt inre bestämmer sig för att ge igen på sina plågoandar i skolan. Hur pojken lyckas med sitt uppsåt ska inte avslöjas här. Men att manuset ”funkar” enligt kvalitets- och branschkonventionerna har författaren fått kvitto på.

-Både examinatorn och opponenten gillade texten men de ville se en viss omarbetning för att tydligare åskådliggöra pojkens ensamhet. Och det kan jag hålla med om.

IMG_2338

– Jag har trivts i Falun. Busschaufförerna är trevligare här än i Luleå, säger Kajsa Granlund.

Det är tufft att låta texten möta en publik, säger Kajsa Granlund. Att skriva fram ett manus är en personlig process som är svår att föreställa sig i händerna på en granskande läsekrets. Men under åren på manusprogrammet har man fått lära sig att tillgängliggöra sina tankar på ett sätt som inte känns lika personligt som tidigare, säger hon.

-Att jobba i team med andra medieproduktionsstudenter har gett mycket på det sättet. När jag började utbildningen trodde jag på den gamla romantiska myten om den ensamma diktaren på kammaren. Men ett manus utvecklas i samarbete med andra filmarbetare, till exempel fotografer och ljudläggare.

Hon tillägger:

-Denna del av utbildningen har fungerat väldigt bra för mig. I en grupp lägger man egna skrivarbekymmer åt sidan och koncentrerar sig på ett gruppgemensamt mål för hela produktionen.

IMG_2346 IMG_2317 IMG_2350 IMG_2316 IMG_2348IMG_2347