Film- och tevestudenterna tog priset på en tagning

img_2490

Filmkvintetten som segrade. Fr. v. Oscar Brandberg, Alexander Vikström, Anette Lindmark, Philip Coroiu och Jacob Gustin.

Kortfilmen ”Hembesök” gjorde storslam på Dalarnas Filmfestival med sina tre priser. Bakom filmen står fem studenter på film- och teveproduktionsprogrammet.

-Vi trodde aldrig att juryn skulle uppskatta en så experimentell film, säger Jacob Gustin, en av regissörerna.

I veckan avvecklades Dalarnas Filmfestival i mediehuset. Årets upplaga innehöll 27 filmer som tävlade i 14 olika priskategorier. ”Hembesök” ställde upp i den så kallade tungviktsklassen där filmskaparna är mellan 21 och 26 år. Filmteamet hade anmält sin produktion utan några stora förhoppningar på utmärkelser och lovord, men deras pessimism kom på skam kan man säga. ”Hembesök” kammade hem priserna för bästa film, bästa regi och bästa foto.

I juryn satt manusförfattaren Janne Widmark och filmskribenten Jimmy Björkmark.

hembesok

Scen från ”Hembesök” – Dalarnas bästa kortfilm.

-Vi blev ganska ställda, faktiskt. Men otroligt glada. Efter att ha sett tre andra filmer i visningsprogrammet var jag säker på att det var kört för vår produktion, jag trodde helt enkelt att den var för udda, säger Oscar Brandberg, en av filmens två fotografer.

Filmens yttre handling kretsar kring en man som av olika anledningar ser sig tvingad att begå ett brott – kanske inget ”udda” eller ovanligt tema på filmduken. Det originella med berättelsen är snarare sättet att berätta den. Kameran följer protagonisten i realtid under 11 nerviga minuter – i en enda tagning.

-Långa tagningar har alltid fascinerat mig. Jag minns särskilt en gangsterscen från tv-serien True Detective där huvudpersonen går ut och in av fokus i närmare 10 minuter utan klipp. Det var suggestivt och tillförde berättelsen mycket, säger regissören Phillip Coroiu.

prisutdelning

Fimteamet under prisutdelningen i mediehuset. Philip, Jacob, Alexander, Oscar och Anette är alla andraårsstudenter på programmet för film- och teveproduktion.

Hela inspelningen av ”Hembesök” gjordes under en svettig majdag. Teamet hade bokat en villa utanför stan och fick fullt sjå med att hålla alla bollar i luften på inspelningsplatsen. Huvudrollsinnehavaren fick råplugga hela det tiosidiga manuset för att klara den långa tagningen utan att staka sig.

-Det blev en bra övning i producentskap, kan man säga. Med en så tekniskt utmanande produktion gäller det att varje scenografisk detalj och varje teammedlem finns på rätt plats vid exakt rätt ögonblick, säger Anette Lindmark, filmens producent.

Juryn gillade både de filmiska lösningarna och den nedtonade spänningen i produktionen. Extra beröm fick filmmakarna för sitt sätt att  berätta en brottsintrig utan att använda våld och blod.

”Hembesök” blir nu Filmregion Dalarnas tävlingsbidrag i kortfilms-SM som avgörs under Novemberfestivalen i Trollhättan om en dryg månad.  De båda regissörerna Jacob Gustin och Phillip Coroiu kommer att vara på plats, liksom troligen även producenten Anette Lindmark och fotograferna Alexander Vikström och Oscar Brandberg.

-Det blir roligt men säkert väldigt nervöst att visa filmen för hela branschen , säger fotografen Alexander Vikström.