Emi gör vinterlandskap av kroppar

Emi Stahl gör sitt slutprojekt på högskolan i samarbete med konstnären och filmaren Vilija Vitkute. I deras poetiska film ”Long Winter” förvandlas kroppar till ett vinterlandskap med hjälp av animationer och projektioner – till musik av Sigur Rós. Missa inte premiärvisningen av filmen i biografen under EXPO den 23 mars.

I filmen får man se 15 målade kroppar som formar sig till olika landskap och naturfenomen. I en typisk scen förgrenas händer på ett sätt som leder tanken till en smältande glaciär med vattenmassor som flödar nedför urberget. 

Allt sker till tonerna av det isländska bandet Sigur Rós, som själva gett sitt medgivande till projektet.

-Vintertemat och nedsmältningen av isarna är något som upptar oss, både Vilija och mig. Man kan se filmen och musiken som en sorts kommentar till klimatförändringarna, säger Emi.

Emi Stahl är sistaårsstudent på programmet audiovisuell produktion. På Expo den 23 mars visar hon sin film ”Long Winter” i mediehustes biograf.

Det är Vilija Vitkute som har målat motiven på kropparna medan Emi och två andra animatörer har projicerat animationer på dem. Filmen spelades in i en studio i Stockholm där Viljia koordinerade modellernas rörelser samtidigt som Emi ”sprejade” sina datoranimerade bilder på dem. Emis teknik kallas projektionsmappning och går ut på att projicera visuellt material på rörliga eller välvda ytor. På det sättet kan man skapa tredimensionellt innehåll på en tvådimensionell yta.

-Jag bestämde mig tidigt för att jobba med den här tekniken i mitt slutprojekt. Jag tycker om när man kan lösriva sig från den vita duken, den kan bli en låsning för det visuella uttrycket tycker jag. Jag vill att det ska finnas fler perspektiv i perceptionen, säger Emi Stahl.