Ellie gör sin praktik hos favoritproducenten i Los Angeles

Ellie Åberg läser sista terminen på ljud- och musikproduktionsprogrammet och gör sin praktik hos världskände spelmusikskompositören Inon Zur i Los Angeles.

Ellie.

Hallå där Ellie, hur har du det i Kalifornien? 

– Jättebra! Los Angeles är verkligen mediegiganten i världen, det finns så otroligt mycket att göra här och så många talangfulla människor att träffa. Jag lär mig massor, mer än vad jag kunnat tro.

Hur kom du i kontakt med Inon Zur från början?

-När jag var kring 14 – 15 år så kontaktade jag Inon och berättade för hur mycket jag såg upp till honom. Inon gjorde musiken till ett av mina favoritspel på den tiden som var Dragon Age: Origins och jag kommer ihåg hur chockad jag blev av att han faktiskt svarade mig och var intresserad av att lära känna mig och vad jag gjorde. Jag kommer ihåg hur naiv jag var och att jag sa redan då att jag var villig att flyga till Los Angeles, fortsätta producera musik och göra röstskådespeleri på allvar – vilket nu när jag tänker på det måste låtit galet för honom. Men han var fortfarande tålmodig och peppade mig till att fortsätta i samma fotspår.

Vad har du ägnat dig åt hittills under praktiken? 

-Hittills har jag, tillsammans med Inons inspelnings- och mixningstekniker Ian och Inon själv, spelat in instrument till två olika projekt som Inon jobbar på samt mixat materialet.

 

Mixningsjobb i Inons studio.

Är spelljud och spelmusik något du har lust att jobba med i framtiden? 

-Absolut. Spelmusik är något jag alltid velat jobba med, medan mitt intresse för spelljud och ljudläggning är något som utvecklats under min tid på Högskolan. Komponering av musik är dock något som är relativt nytt för mig, då jag är något mer av en producent.

Inon Zur. FOTO: Top Dollar PR.

Vad hoppas du kunna lära dig under praktiken? 

-Hur olika kompositörer och musikproducenter jobbar och vad de gör mer detaljerat, samt hur branschen ser ut och hur man lyckas i den,  skulle jag nog säga. Sen vill lära mig mer om hur man komponerar för olika instrument, och mer om själva musikteorin bakom det hela.

Förutom att praktikjobba – vad hittar du på i Los Angeles? 

-Jag har lyckats ta mig tiden att gå på längre promenader runt Sherman Oaks där jag bor, bilat runt, varit förbi Hollywoodskylten, varit på Universal, spanat in utsikten från Griffith Observatory, dragit runt på barer och så vidare med Ian och Inon. Men jag har ännu mer planerat som jag vill göra! Man får bara hoppas att tiden räcker.

Lycka till vidare!

-Tack!