Christopher lärde sig att berätta en sak i taget

Christopher Deeks, 31, blev intresserad av bildregi redan i ettan men förstod inte varför hans berättelser alltid blev så överlastade.

-Är det något jag har lärt mig under tre år på utbildningen så är det att förenkla och fokusera på en sak i taget, både i skrift och på film. Tidigare var jag nog ganska surrealistisk i mitt sätt att berätta, säger han.

IMG_2469

Christopher Deeks, gjorde sin praktik på produktionsbolaget Giants & Toys i Stockholm där han jobbade med en reklamfilm för Volkswagen.

I veckan var det dags för ny kull färdigutbildade medieproduktionsstudenter att ta farväl av Falun och mediehuset. I sommargrönskan utanför Sjukan var det kramkalas och hejdå för hela slanten.

Christopher Deeks var primus motor när film- och teveproduktionsstudenterna brast ut i en spontan ringdans på gräsmattan.

-Det är min teatervana, säger han.

31-åringen från Eskilstuna är redan helt säker på vad han vill göra i framtiden: Regissera film. Han har alltid huvudet fullt av berättelser, berättar han, och ser ofta för sig hur hans tankar och infall skulle kunna gestaltas i rörlig bild. Länge var planen att bli skådespelare, berättar han, något som ledde honom in på studier i Shakespeartolkning och improvisationsteater innan regiintresset tog över.

IMG_2366

Eskilstunasonen Christopher är till hälften engelsman. Före flytten till Falun var han gruppchef på ett online-bettingbolag på Malta och i Glasgow.

-Jag har alltid haft lätt för att uttrycka mig och tyckt att jag är bra på det. Jag levde länge med uppfattningen att andra människor alltid förstår och uppskattar vad jag säger, oavsett budskap, genre eller teknik.

Han tillägger:

-Men så enkelt är det inte, det upptäckte jag tidigt i utbildningen här på högskolan. Alla fattade inte mina texter och bilder på det sätt jag hade avsett. Till exempel valde jag att använda en bildsekvens på eld i min examensfilm vilket uppfattades som en alltför stark och laddad symbolik av både lärare och medstudenter. Berättelsen kom av sig, menade de.

Den sortens kommentarer är Christopher tacksam för nu, säger han. Utbildningen har överhuvudtaget varit bra på att ta fram en tydlighet hos studenterna, både i skriftliga och visuella framställningar, hävdar han. Inte minst var arbetet med C-uppsatsen och slutproduktionen viktiga i så måtto.

-Jag har lärt mig att man måste mejsla fram ett budskap, bild för bild eller mening för mening, Tidigare var jag nog ganska yvig och kanske lite överlastad mitt berättande, nu försöker jag säga en sak i taget.

IMG_2432

Avgångsklassen i film- och teveproduktion den 2 juni 2016.

IMG_2357

Farbror Sven.

IMG_2403

Avgångsklassen i manus den 2 juni 2016.

IMG_2372

Hejdå Mathias.

IMG_2371

Hejdå Lina.

 

IMG_2375

Hejdå Valentin.

IMG_2365

Hejdå Christopher.

 

IMG_2445

Crazyvinkeln.

avslut bild & manus

Slutorden.

IMG_2361

Hejdå Linn.

IMG_2414

Minne för barnbarnen.

Ensista förmaning

En sista förmaning från Sylvia.